Χοιρινό κρέας 90%, Κόκκινο κρασί, Λίπος, Μαγειρικό αλάτι, Φυσικά μπαχαρικά (περιέχει κόλιανδρο), Σάκχαρα, Εκχυλίσματα μπαχαρικών, Ενισχυτικό γεύσης (γλουταμινικό μονονάτριο).
Σπετζοφάι παραδοσιακό με λουκανικο κρασατο
Περιγραφή
Η παραδοσιακή συνταγή περιέχει και κόκκινες πιπεριές και μελιτζάνες. Σαφώς και δεν είναι αυτή η νερόβραστη, σαχλή συνταγή που προτείνουν οι ταβερνούλες και συνοδεύουν με ρύζι. Πιστέψτε με ξέρω καλά. Έχω γιαγιά Πηλειορίτισα από την πλευρά της μαμάς μου και θεία που είναι μαγείρισα με βούλα και έχει δική της εκπομπή σε τοπικό κανάλι. Το βιβλίο της δε, έχει πάρει πολλά βραβεία για τις παραδοσιακές συνταγές.
Τι χρειαζόμαστε:
- 6 λουκάνικα χωριάτικα κρασατα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μέτρια κομμάτια κάθετα
- 4 πιπεριές μεγάλες πράσινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες
- 4 πιπεριές μεγάλες κόκκινες κομμένες σε μεσαίες λωρίδες
- 2 μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια, ξεπικρισμένες
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. λευκό κρασί
- 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 1 φλ. ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
- 1 κ.γ ζάχαρη
- 1 καυτερή πιπερίτσα
- 1 κ.γ πιπέρι
- αλάτι
Πώς το κάνουμε:
- Σοτάρουμε τα λουκάνικα για λίγο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
- Αφήνουμε μέχρι να μαραθούν και σβήνουμε με το κρασί.
- Διαλύουμε τον πελτέ στο ζωμό λαχανικών.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντομάτα, το ζωμό με τον πελτέ, τη ζάχαρη, την καυτερή πιπερίτσα, το πιπέρι και το αλάτι.
- Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να φύγουν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα λουκάνικα με πράσσο, πορτοκάλι κτλ δεν κάνουν γι αυτή τη συνταγή. Απλά οι γεύσεις των λαχανικών είναι τόσο έντονες που αυτά τα λουκάνικα, χαλάνε το συνδιασμό.